Voorbereiding

Bij de voorbereiding van de reis zijn er een aantal belangrijke zaken om te weten. Wij zetten ze hieronder op een rijtje.

Reisdocumenten

Voor je reis naar Zuid-Afrika heb je een geldig (Nederlands) paspoort nodig, dat na vertrek uit Nederland nog tenminste 30 dagen geldig is, ook moeten er nog 2 lege bladzijden inzitten voor de stempels die je ter plaatse krijgt. Een visum is niet nodig als je korter dan 90 dagen in het land verblijft en de Nederlandse nationaliteit bezit. Als je een andere nationaliteit hebt, informeer dan bij de Ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag of er afwijkende regels gelden.

Verklaring Omtrent Gedrag

Voor het vrijwilligerswerk in de townships is een Verklaring omtrent gedrag (VOG) nodig. Bij boeking ontvangt u het aanvraagformulier. De VOG kunt u opvragen bij uw gemeente, de kosten bedragen ca. € 33,00 euro (prijspeil 2015).

Reizen met kinderen

Ga je naar Zuid-Afrika met je kind(eren)? Door een wijziging in de immigratiewetgeving ben je verplicht vanaf 1 juni 2015 de officiële geboorteakte(s) bij je te dragen. Lees hier meer over de immigratie-wetgeving als je reist met kinderen.

Elektriciteit

In Zuid-Afrika is er 220/230 volt en zijn er speciale grote 3-potige verloopstekker met ronde poten nodig. Deze kun je kopen in lokale supermarkten en warenhuizen. Deze stekker is alleen in Zuid-Afrika bruikbaar. 

Inentingen

Inentingen worden wel dringend aangeraden, maar zijn voor Zuid-Afrika niet verplicht. Helping out Holidays adviseert om 6 tot uiterlijk 4 weken voor vertrek contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidsvoorzorgsmaatregelen op het gebied van inentingen en het wel of niet gebruiken van malariapillen. Er zijn een aantal websites met goede informatie: GGD ReisvaccinatiesdeTravel Clinic van het Havenziekenhuis of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Paklijst

Voor iedereen ziet de inhoud van een koffer of rugzak er anders uit, maar er zijn een aantal zaken voor Zuid-Afrika die handig zijn om mee te nemen:

Zonnebrand
Zaklamp
Extra digitaal geheugen voor de camera
Extra kopieën van de reisdocumenten, verzekeringspolis, tickets. Ook kunnen deze naar uw eigen mail adres verstuurd worden, dan zijn ze overal uit te printen.
Anti muggenspul met DEET

Op internet zijn een aantal handige hulpmiddelen voor de paklijst. www.meenemen.nl en www.samoon.nl